Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewniają witaminy, składniki mineralne dostarczane wraz z pokarmami. Szczególna rolę odgrywa żelazo. Pierwiastek ten zaliczany jest do mikroelementów, występuje w minimalnych ilościach. Łącznie w naszym ciele jest go około 5g. Stanowi to jedno piętnastotysięczną części wagi dorosłego człowieka.

Żelazo należy do trudno przyswajalnych pierwiastków. Odpowiada za wiele kluczowych procesów jak np. bierze czynny udział podczas tworzenia czerwonego barwnika krwi, barwnika mięśni oraz przy budowie enzymów zawierających żelazo. Dlatego jego nagła utrata podczas wypadku, obfitych miesiączek, porodu może prowadzić do anemii. Żelazo wydalane jest też wraz z wypadającymi włosami, złuszczającymi się komórkami skóry i jelita oraz potem. Brak żelaza w organizmie objawia się m.in. zmęczeniem, utratą zdolności do koncentracji.

Właściwa dieta, bogata w produkty zawierające wysoką ilość żelaza pozwoli zachować zdrowie i witalność. Osobom cierpiącym na niedobór żelaza polecane jest mięso wołowe.