Wynalezienie masła orzechowego

W latach dziewięćdziesiątych XIX w. John Harvey Kellogg, któremu za­wdzięczamy płatki śniadaniowe, zmielił orzeszki dla swych pacjentów wegetarian i opatentował masło orzechowe. W roku 1904 C. H. Sumner zaprezentował masło orzechowe społeczeństwu na wystawie światowej w St. Louis, a w roku 1908 Krema Products Company (działająca do dziś) rozpoczęła sprzedaż masła orzechowego.

Dzisiejsze masło orzechowe zadebiutowało na początku lat dwudzie­stych XIX w., gdy Joseph Rosefield ubił je, by zapewnić gładkość masy, i opracował taką metodę produkcji, dzięki której olej i masło orzechowe nie rozdzielały się nawet po dłuższym okresie przechowywania. Swift Company zastosowała metodę Rosefielda do swego masła orzechowego E. K. Pond, które później znane było dzieciom z wyżu demograficznego oglądającym w latach 60-tych telewizyjne show Disneya jako masło Peter Pan. Kanapki z masłem orzechowym i marmoladą stały się pro­duktem ostatniej szansy dla dzieci, które odrzucały wszystko inne, co im proponowano. Zanim jednak ulegniemy zauroczeniu masłem orze­chowym, warto poznać fakt, że karmienie myszy i szczurów masłem orzechowym powoduje u nich zaburzenia kontroli apetytu. Smak jest tak wspaniały, że gryzonie te stają się tak samo otłuszczone jak ge­netycznie podatne hodowle myszy i szczurów. Pochodzące z okresu dzieciństwa uwielbienie dla masła orzechowego, jako źródła tłuszczu, a nie białka, objawia się później skłonnością do cukierków, krakersów, a nawet przybrania kurczaka po tajlandzku sosem orzechowym.