Od kiedy do nasz kontynent z szybkością błyskawicy przywędrowała nowa tradycja- Święto Zakochanych- prześcigamy się w obdarowywaniu najbliższych coraz to bardziej wymyślnymi podarunkami. Nawet najbardziej oryginalne prezenty w tym niezwykłym dniu nie zastąpią najmilszego upominku, jakimi są czekoladowe słodkości. Własnoręcznie przygotowany czekoladowy deser lub gigantyczne serce z czekolady na pewno urzeknie nie jedną zakochaną duszę. Nie odmawiajmy więc sobie i kochanym osobom zdrowych i smacznych czekoladowych łakoci.

Czekolada jest stara jak świat -kilka tysięcy lat temu, wśród ludów Azteków i Majów, była ona napojem leczniczym, wzmacniającym o silnych właściwościach afrodyzyjnych. Pierwszy napój czekoladowy składał się z gniecionych nasion kakaowca i wody, przyprawiany był pieprzem, solą, mąką kukurydzianą, miodem i wanilią. Ta niezwykła mikstura spożywana była jednak wyłącznie na zimno. W XVI i XVII wieku czekolada zalecana była przez medyków na uspokojenie nerwów oraz poprawę trawienie. Ziarno kakaowca zostało sprowadzone z Ameryki Południowej do Hiszpanii w XVI wieku przez konkwistadora Hernana Cortesa. W Europie czekoladowe napoje przeszły małą transformację- zaczęto do nich dodawać zamiast pieprzu i mąki -wanilię, cynamon i cukier. Zaczęto ją spożywać lekko podgrzaną lub na gorąco. Pod koniec XVI wieku czekolada podbiła również inne europejskie kraje- Francję i Włochy. Nie zarobiła ona tam jednak zawrotnej kariery, gdyż była produktem niezwykle drogim.

Za pierwszego producenta czekolady uważa się holendra Van Houten-a. Wynalazł on metodę odtłuszczania kakao. Od tego momentu produkcja czekolady znacznie staniała, a czekoladowe napoje zyskały sympatię wielu smakoszy. Szwajcarzy, Austriacy i Niemcy stali się największymi wielbicielami czekoladowych przysmaków. Szwajcaria zakochana w czekoladzie, zaczęła udoskonalać i rozszerzać gamę czekoladowych pyszności. Tam też powstała i została opatentowana pierwsza z czekolad mlecznych. Daniel Peter sprzedał pierwsza czekoladę mleczną, do produkcji której wykorzystano mleko skondensowane, wyprodukowane na podstawie receptury opracowanej przez Henri Nestlé. Wkrótce dwaj pionierzy połączyli siły i do końca swoich dni współpracowali produkując czekolady wysokiej jakości.