Pierwotne rolnictwo a współczesna produkcja i marketing żywności
W dzisiejszych czasach najważniejszym czynnikiem w powstawaniu rozłamu pomiędzy naszymi genami i naszą dietą jest nieprawdopodobny sukces rolnictwa, przetwórstwa żywności i jej marketingu. Prowadzone w latach 1987-1988 ogólnokrajowe badanie spożycia żywności w Stanach Zjednoczonych podzieliło całkowite spożycie energii (kalorii) przez Amerykanów w następujący sposób: Płatki zbożowe: 31% Produkty nabiałowe: 14%.
Żaden z tych produktów, które w sumie dają dziś ponad 60% spożywanej w Stanach Zjednoczonych żywności, nie był dostępny dla ludzi pierwotnych. Są to produkty rolnicze, przetwórstwa żywności oraz mechanizmów wyboru, nie opierających się już na biologii, lecz na smaku, kosztach i wygodzie.
Badanie odżywiania australijskich Aborygenów ujawniło ponad 800 różnych dziko rosnących produktów roślinnych w ich diecie. Podział tej żywności na różnego typu rośliny jadalne daje pewne pojęcie o zróżnicowaniu produktów roślinnych w diecie myśliwych-zbieraczy.
Nawet jeśli policzymy gatunki płatków śniadaniowych jako oddzielne produkty, niewielu z nas wychodzi z supermarketu z ponad 800 różnymi rodzajami żywności naturalnej. Pamiętaj również, że na sawannach i w lasach tropikalnych, podzwrotnikowych czy strefy umiarkowanej różnorodność produktów roślinnych była nawet większa niż na terenach zajmowanych przez australijskich Aborygenów.
Gdy rośliny rosną w naturalnych warunkach, by się rozwijać, muszą walczyć z owadami, ludźmi, innymi roślinami i środowiskiem. Rośliny wytworzyły genetyczny system obronny, obejmujący produkcję związków chemicznych, które mogą być zarówno pożyteczne, jak i toksyczne dla ludzi. Ale gdy rolnik decyduje, które rośliny hodować, powstają nowe, bardziej jednolite gatunki roślin. Taki brak zróżnicowania genetycznego wprowadzony przez rolnictwo czyni określone uprawy bardziej podatnymi na zdziesiątkowanie przez pojedynczego szkodnika. W połowie XIX wieku zbiory irlandzkich ziemniaków zostały zniszczone przez szkodniki, powodując głód i milion zgonów. W 1970 15% zbiorów kukurydzy w Stanach Zjednoczonych zostało zniszczonych przez rdzę źdźbłową, która przeszła przez cały Pas Kukurydziany.