Beautiful hands on the white towel
Rate this post

Przy dużej aktywności fizycznej, zwiększonej temperaturze otoczenia, niektórych stanach chorobowych (np. przy gorączce, biegunce, wymiotach, cukrzycy, zaburzeniach pracy nerek) należy zwiększyć podaż płynów. Zawartość wody w organizmie dorosłego człowieka powinna być utrzymana na stałym poziomie, czyli bilans powinien być zerowy. Tylko w okresie wzrostu i w czasie ciąży może być dodatni bilans i jest to zjawisko normalne związane ze szczególnym stanem fizjologicznym.

Dostępność na rynku wód mineralnych jest bardzo zróżnicowana. Na sklepowych półkach znaleźć możemy trzy podstawowe rodzaje wód:
– Mineralne wody mieszane- pochodzące z dwóch lub więcej źródeł naturalnych wód mineralnych
– Naturalne wody źródlane- w porównaniu do naturalnych wód mineralnych są to najczęściej wody niskozmineralizowane, zawierające głównie wodorowęglany lub siarczany wapnia i magnezu. Zalicza się je również do wód niskosodowych. Z tego powodu polecane są do bezpośredniego spożycia przez dzieci, jak również do przygotowywania posiłków.
– Wody stołowe mineralizowane- produkowane są z naturalnych wód źródlanych lub przeznaczonych do spożycia wód gospodarczych wzbogaconych w związki mineralne.

Wartość odżywczo-zdrowotna wód mineralnych wynika z obecności w nich rozpuszczalnych składników mineralnych tzw. biopierwiastków. Składniki te wprowadzone do organizmu ułatwiają właściwą przemianę materii i zmniejszają ryzyko występowania wielu schorzeń. Główne składniki wód mineralnych to wodorowęglany, siarczany, chlorki oraz sód, potas, wapń i magnez.