Ograniczenie kalorii opóźnia starzenie
Przejadanie się odgrywa istotną rolę w procesie przedwczesnego starzenia. Im więcej jesz, tym więcej wolnych rodników wyprodukują twoje mitochondria podczas przemiany kalorii. Ograniczenie liczby kalorii obniża przemianę materii i spowalnia produkcję wolnych rodników. Gdy doktor Roy Walford z UCLA ograniczył myszom spożycie kalorii o 40% i uzupełnił ich dietę witaminami i minerałami, żyły dwukrotnie dłużej, ich układ odpornościowy funkcjonował sprawniej i wystąpiło u nich mniej nowotworów niż u myszy, którym pozwolono jeść do woli; było to prawdopodobnie spowodowane zmniejszonym stresem oksydacyjnym w ich organizmach. Po ograniczeniu kalorii myszy później osiągały dojrzałość płciową, a gdy były karmione bez ograniczeń, na starość zawsze stawały się otyłe. Ciekawe są rozważania na temat tego, czy to ograniczenie kalorii, opóźniona dojrzałość płciowa czy zapobieganie otyłości spowodowało wydłużenie życia. Istnieją pewne dowody na to, że u ludzi masa ciała niższa o około 10% od średniej wiąże się z wydłużeniem życia. Jednak ciągłe niedożywienie, prowadzące do niskiego wzrostu, nie może być uznane jako popularna metoda na przedłużenie życia.