Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć. Musi więc mieć je dostarczane w pożywieniu.Kwasy te są bowiem bardzo ważnym elementem zróżnicowanej diety. Potwierdzono  naukowo korzystne działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka. Niewątpliwie mają one działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Obniżają także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Pomagają obniżyć za wysoki poziom trójglicerydów we krwi, obniżają ciśnienie i rozszerzają naczynia krwionośne. Źródłem kwasów omega-3 są np. tłuste ryby morskie. Niestety, zazwyczaj jadamy je zbyt rzadko albo wcale. Również cenną skarbnicą tych kwasów są nasiona lnu, soi, rzepaku, czy orzechy włoskie. Jednak w kupowanych przez nas olejach roślinnych są śladowe ilości kwasów, bo pod wpływem światła i powietrza ulegają one rozpadowi. Dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem są suplementy omega-3. Polecane są szczególnie dla chorych na miażdżycę, reumatyzm, Alzheimera, a także dla tych, którzy chcą działać prewencyjnie lub wzmocnić swój organizm.