Wybranie nowej żywności wciąż jest możliwe

Różnorodność diet zmienia się znacznie szybciej, niż genom mógłby się w optymalny sposób do nich przystosować. Mimo to możliwe jest powiązanie wyników najnowszych badań naukowych w dziedzinie odżywiania z rozwijającą się gałęzią nauki, jaką jest genetyka. To się już dzieje, gdyż rynek żywności sprzedawanej społeczeństwu kształtowany jest przez potrzeby i pragnienia konsumentów.

Kiedy konsumenci dali do zrozumienia przemysłowi spożywczemu, że nie podobają im się brązowe plamki na frytkach, ziemniaki były tak hodowane, by dawały idealne, złote frytki, bez brązowych plamek. Dziś wszystkie frytki w Stanach Zjednoczonych są produkowane z brunat­nych ziemniaków Burbank. Idealne frytki są przygotowywane w specjal­nie programowanej kuchence przez zanurzanie ich w bardzo gorącym oleju. Początkowo olej zawierał też smalec, jako sekretny składnik. Następnie został wyprodukowany uwodorniony olej sojowy, by przy wysokiej temperaturze zapewnić taką samą stabilność cieplną. Dziś pro­ducenci mogą się reklamować, że ich frytki nie zawierają cholesterolu i są przygotowywane na stuprocentowym oleju roślinnym, w ten spo­sób dostosowują się do bieżących oczekiwań konsumenta.