Receptą na profilaktykę jest optymalizacja naszej diety
Teraz, gdy krzywica, szkorbut, pelagra i inne choroby niedoborowe zostały przezwyciężone oraz gdy zwiększona dostępność pożywienia pomaga powstrzymać rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych, które kwitły w niedożywionych społeczeństwach, natura postawiła nową przeszkodę na ścieżce ludzkości: choroby przewlekłe podeszłego wieku. Jeśli siedzisz w krzakach, zastanawiając się, skąd nadejdzie twój następny posiłek, nie myślisz o chorobach związanych ze starzeniem. Jednak jest mało prawdopodobne, że w dzisiejszych czasach głodujesz lub masz poważne niedobory witamin, zatem, jak nigdy przedtem w historii ludzkości, mamy dziś możliwość, by zwrócić nasze wysiłki na odkrycie, jak żyć dłużej i zdrowiej.
Dodanie do diety owoców i warzyw jako profilaktyka chorób przewlekłych wymaga zupełnie nowego spojrzenia na zalecenia dietetyczne. Zalecenia dietetyczne, takie jak RDA, były początkowo projektowane, by zapewnić odpowiednie odżywianie w celu uniknięcia chorób niedoborowych, ale nigdy nie były projektowane, by polecać diety optymalne dla zdrowia. By uprościć etykiety produktów, tak aby nie trzeba było wyszczególniać i podawać wykazu oddzielnych RDA dla kobiet i mężczyzn w różnym wieku, stworzono kompleksowy USRDA, z pojedynczym zestawieniem kalorycznych i odżywczych zaleceń. Lubię żartować, iż zostało to zaprojektowane dla trzydziestoletniego ciężarnego mężczyzny! Genom ludzki jest tak zróżnicowany, że wskazania oparte na płci i grupach wiekowych dla osób typowych już nie wystarczą. Zjadane przez nas artykuły spożywcze blisko oddziałują z naszymi genami i mogą zwiększyć lub obniżyć ryzyko chorób przewlekłych.
Kiedy dowiesz się więcej o cudach medycyny, które są tuż-tuż za horyzontem, przypomnij sobie zasady i lekcje z tego serwisu. Obietnice nowej ery w biotechnologii mogą być spełnione tylko pod warunkiem, że poddamy nasze społeczeństwo nowej edukacji zdrowotnej, która promuje większą samoświadomość i profilaktykę, i że weźmiemy odpowiedzialność za modernizację rolnictwa, by zapewnić zdrową żywność i zioła.