Rolnictwo reaguje na oczekiwania konsumentów

Ostatnio, gdy naukowcy z Harvardu powiedzieli konsumentom, że kwa­sy tłuszczowe trans z olejów uwodornionych mogą zagrażać ich zdro­wiu, rząd nakazał, aby etykiety wszystkich produktów zawierających takie oleje informowały o zawartości kwasów tłuszczowych trans. Rolnicy w odpowiedzi wyhodowali nową odmianę soi, która daje olej o niższej zawartości kwasu linolowego, który może być stosowany bez uwodornienia i dłużej wytrzymuje na półce.

Konsumenci zażądali owoców i warzyw, które nie wyglądają na ze­psute i zgniłe. Oznacza to zbieranie ich, gdy jeszcze są twarde i bez plam. Choć takie produkty roślinne są w stanie przetrzymać długą drogę do sklepów, często mają gorszy smak i obniżoną zawartość prozdrowotnych związków fitochemicznych. Na przykład pomidory cieplarniane mają więcej likopenu (czerwonego barwnika) niż zwykłe pryskane etylenem zielone pomidory, które kupujesz w sklepie.