Klient nasz pan
Gdy klienci określą to, czego pragną, przemysł i rząd w końcu zareagują. W każdym z przypadków przemysł zrobił, co mógł, aby produkować dobre w smaku produkty, na które będzie popyt. Podjęto też pewne próby wdrożenia bieżącej wiedzy na temat zależności pomiędzy żywnością a zdrowiem, lecz w większości przypadków było to zagadnienie drugorzędne.
Nowoczesne, uprzemysłowione społeczeństwo znacząco zawęziło nasze typowe możliwości wyboru produktów spożywczych, a nasz zabiegany styl życia zrobił resztę. Oszukaliśmy nasze geny szansą rozwinięcia się tam, gdzie mogą oddziaływać na siebie z naszą współczesną dietą. Konsumenci zbyt często decydują, czego chcą, opierając się na nawykach, własnej wygodzie oraz silnych, wręcz uzależniających smakach i fakturze żywności, z której w procesie przetwarzania usunięto większość jej wartości odżywczych, a dodano składniki niezdrowe.
Jednak pojawia się zmiana, gdyż coraz więcej ludzi wybiera produkty spożywcze, bazując na godnych zaufania informacjach o tym, co jest dla nich najlepsze. Gdy konsumenci podążą w tym kierunku, przemysł spożywczy nie będzie miał wyboru, jak tylko stworzyć produkt, który spełnia nasze oczekiwania.
Maj 25th, 2012 Twoje geny i pożywienie: wczoraj, dziś i jutro Komentowanie nie jest możliwe