Dieta amerykańska również jest produktem ewolucji historycznej i kulturalnej. Pierwsi osadnicy byli bliscy śmierci głodowej, dopóki Indianie nie nauczyli ich nawożenia pól kukurydzy nawozem z ryb i hodowli indyków. Gdy raz „bursztynowa fala zbóż” zawładnęła gospodarstwami Środkowego Zachodu, Amerykanie mogli odetchnąć pewni, że zawsze będzie wystarczająco dużo żywności. Dziś płatki zbożowe – pszenne, kukurydziane i ryżowe – są podstawą amerykańskiej diety i doprowadziły do zwiększenia popularności płatków śniadaniowych. Kolorowe pudełka w alejce z płatkami śniadaniowymi w supermarkecie zajmują najbardziej cenioną przestrzeń wystawową wśród wszystkich produktów przetworzonych.
Wiele zapachów i smaków włączonych do amerykańskiego przemysłu przetwórstwa żywności zostało przywiezionych tu przez społeczeństwa imigrantów. Pizza, żywność chińsko-amerykańska, kuchnia teksańsko-meksykańska, hamburgery, hot dogi i frytki zostały zaadaptowane, przystosowane i stały się nieodłączną częścią życia w Stanach Zjednoczonych.