Zapomnij o lodach w niedzielę

Nie ma nic lepszego niż kremowe lody przybrane bitą śmietaną i wiś­niami w likierze maraskino. Jak powstał ten przysmak wszystkich Ame­rykanów? Mrożone desery zostały sprowadzone do Europy ze Wscho­du. Marco Polo przywiózł opisy lodów owocowych ze swych podróży do Chin. Włoscy kucharze opracowali techniki przygotowywania lo­dów na bazie wody i mleka. W roku 1670 Sycylijczyk Francisco Procopio otworzył w Paryżu kawiarnię i zaczął sprzedawać lody i sorbety, które stały się tak popularne, że do 1676 w stolicy Francji było 250 producentów lodów. Tortoniemu, właścicielowi kawiarni w Paryżu z końca XVIII wieku, przypisuje się wynalezienie lodów kremowych. W Stanach Zjednoczonych lody były podawane przez George’a Wa­shingtona, Thomasa Jeffersona i Dolley Madison. Filadelfia stała się kolebką przemysłu lodziarskiego w Stanach Zjednoczonych; w roku 1874 wymyślono tu lody podawane z wodą sodową. Rożki lodo­we, przenośne urządzenia i samowystarczalne, niezależne wózki do sprzedaży lodów zostały po raz pierwszy pokazane na światowej wy­stawie w St. Louis w 1904 roku.

Według informacji dostępnych w Bibliotece Publicznej Evanston w Illinois, deser lodowy został wymyślony w Evanston około roku 1890 przez miejscowego aptekarza, który polał syropem lody z wodą sodową. Księża w mieście uznali, że są one tak dobre, iż grzechem było podawanie ich w niedzielę po mszy. Aptekarz ominął ten zakaz, podając lody z syropem, ale bez wody sodowej. Lody bez wody sodowej zostały nazwane deserem lodowym, po angielsku sundae, by uniknąć pomyłki z sunday, czyli niedzielą. W niedzielę sprzedaje się więcej lodów niż w każdy inny dzień tygodnia. Nazwa może mieć potężną siłę oddziaływania, ale odczucia wywołane jedzeniem lodów można zastąpić, spożywając zawierające białko zamrożone odżywcze zamien­niki posiłków. Przygotowanie zdrowych lodów, a nawet deserów lo­dowych z beztłuszczowym syropem czekoladowym byłoby możliwe, gdyby tylko istniały do tego jakieś bodźce.