W czym rzecz?
Mógłbym wymieniać dalej, ale rzecz w tym, że masło orzechowe, desery lodowe, hot dogi, burgery i frytki, chipsy ziemniaczane i pizza nie są produktami, które ewoluowały powoli. Wdarły się na scenę z ogromnym ekonomicznym impetem, podobnie jak hula-hoop, lecz znacznie dłużej utrzymują się na rynku. Nauczyliśmy się kochać te smaki, ale nasze gusta mogą się zmieniać. Możesz nauczyć się doceniać zdrowsze wersje tej żywności, jeśli dbasz o zdrowie.
Różnice pomiędzy dietą człowieka w czasie, gdy kształtowały się nasze geny, a współczesną bardzo się przyczyniają do otyłości i wielu popularnych chorób przewlekłych, które są dziś epidemią w rozwijających się krajach świata.
Komisja do spraw zaleceń dietetycznych dla myśliwych-zbieraczy
Pod pewnym względem nasza dieta jest całkiem dobra. Ekonomia amerykańska z powodzeniem karmi społeczeństwo liczące 250 min członków i ogromna większość Amerykanów nie chodzi głodna. Nie mamy ludzi umierających na szkorbut w związku z brakiem witaminy C czy cierpiących z powodu krzywicy wywołanej niedoborem witaminy D. Z drugiej strony dzisiejsza epidemia chorób wynikających z przekarmienia i braku zgodności pomiędzy genami i dietą wskazuje, iż nasz sposób odżywiania mógłby być dużo lepszy.
Tam gdzie dostępne są dane historyczne, naukowcy przeprowadzili badania nawyków żywieniowych i składu diety ponad 200 społeczeństw myśliwych-zbieraczy. Ludzie robili wszystko, co mogli, aby przetrwać w różnych środowiskach, zbierając dostępne rośliny i polując na zwierzęta. W cieplejszych klimatach żywność roślinna była bardziej obfita, w zimniejszych zaś ludzie byli bardziej zależni od mięsa zwierząt. W tym czasie mięso zawierało mniejszą całkowitą ilość tłuszczu i był on zdrowszy niż tłuszcz pochodzący ze zwierząt karmionych zbożem. W najcięższych czasach myśliwi-zbieracze stawali się padlinożercami, jedli wszystko, co było dostępne.
Zanim gatunek ludzki opuścił Afrykę, nasze geny wykształciły już mechanizm potrzebny do przystosowania się do różnych sposobów odżywiania. Ta łatwość dostosowania się pozwoliła ludziom przetrwać przy skrajnie różnych rodzajach pożywienia. Jak inaczej byłoby możliwe, że jedna populacja żywiła się niemal wyłącznie roślinami, podczas gdy druga przeżyła, spożywając głównie wielorybi tran? Rozsądnie jest założyć, że tak zróżnicowana dieta miała pewien wpływ na nasz genom, gdy ludzie żyli w bardzo różnych środowiskach.